Artykuł sponsorowany Wino białe, czerwone i różowe – analiza bukietu smakowego

Wino białe, czerwone i różowe – analiza bukietu smakowego

Istnieje kilka podziałów win. Ze względu na zawartość alkoholu, cukru, sposób konsumpcji oraz barwę wina. Ten ostatni wyróżnia wina białe, czerwone i różowe. Każdy z nich ma swoją charakterystykę. Warto ją znać, aby przy okazji serwowania lub degustacji nie popełnić przysłowiowego faux pas.


Wino białe

Białe wina są prawie zawsze produkowane z białych winogron, ale zdarzają się również odmiany ciemne. Wytwarza się je poprzez fermentację czystego moszczu, czyli soku (bez szypułek i skórek). Aby wyeliminować wszelkie zanieczyszczenia, jest on klarowany, a następnie przetaczany do kadzi fermentacyjnych lub beczek, po czym rozpoczyna się fermentacja alkoholowa.


Białe wina są lżejsze i bardziej odświeżające niż czerwone. Są polecane do ryb, owoców morza, chudego mięsa oraz różnego rodzaju sałatek. Białe wina są pozbawione taniny, która znajduje się w skórkach winogron nadającym wyrazisty kolor winom czerwonym, dlatego wyraźnie odczuwalna jest ich kwasowość. Jest ona podstawą struktury tego wina. Pochodzi od kwasu winnego, jabłkowego i cytrynowego, które pochodzą z samych owoców, a także z mlekowego, octowego i bursztynowego wytwarzanych w procesie fermentacji.


Wino czerwone

Czerwone wino jest produkowane z ciemnych winogron, które należy zgnieść, aby umożliwić dostęp moszczu do skórek, które zawierają taninę, będących źródłem czerwonego koloru. Odbywa się to mechanicznie lub za pomocą maceracji węglowej, czyli procesu, podczas którego z nasion, miąższu i skórki winogron wypłukiwane są fenole, barwniki i substancje zapachowe.


Wino czerwone doskonale nadaje się do dań mięsnych z wieprzowiny, wołowiny, dziczyzny lub drobiu, a także sosów, wędlin oraz serów – wylicza ekspert z hurtowni wina Winnice.eu. W smaku jest zazwyczaj cierpkie, mające bukiet przywodzący w myślach zapach dziczyzny lub owoców – jagód, malin, wiśni, porzeczki.


Wino różowe

Proces zbliżony do produkcji wina czerwonego zachodzi również w przypadku wina różowego. Po maceracji fermentacja ze skórkami trwa bardzo krótko (do kilkunastu godzin), a moszcz odcedza się i odciska podobnie do metody stosowanej w produkcji białego wina. Do alkoholu dostaje się wtedy niewielka ilość barwnika, dzięki czemu wino nabiera koloru różowego. Jest ono bardzo chętnie pite latem – sprawdza się jako dodatek do lekkich sałatek, frutti di mare lub dań z grilla. Charakteryzują się delikatnym bukietem jagód, śliwek, wiśni lub jeżyny. Warto zwrócić uwagę, że nieskończona liczba kombinacji sprawia, że wina różowe mogą być bardzo różnorodne.

Podziel się

Szukamy klientów

Podpowiadamy jak zdobyć klientów. Sprawdź!

Reklamuj się u nas

Newsletter