Artykuł sponsorowany Młóto browarniane

Młóto browarniane

Piwo warzone jest od przeszło sześciu tysięcy lat. Przez tak długi czas wypracowano innowacyjne metody jego otrzymywania, wykorzystano nowe produkty, z których tworzono samo piwo czy niedawno dodano wiele aromatów smakowych. Jednak przez lata nikt nie wiedział, do czego wykorzystać odpady powstające w trakcie warzenia piwa. Dziś młóto browarniane ma wiele zastosowań, na przykład w karmieniu zwierząt.

Wysłodziny browarniane i materiały sypkie to produkty, które wymagają specjalnej uwagi podczas ich transportu. Dlatego warto decydować się na ich zakup w miejscach, które od razu oferują transport zakupionego towaru jak Transmig, którego właścicielem jest pan Piotr Rataj. Dzięki przeszkoleniu naszych kierowców oraz odpowiedniej flocie pojazdów możemy Państwa zapewnić, że wszystkie produkty dotrą do Państwa w nienaruszonym stanie i odpowiednio zabezpieczone!.


Młóto browarniane, co to jest?

Młóto browarniane to produkt, który kiedyś sprawiał wiele problemów warzelnikom piwa. To nierozpuszczalny element zacieru, który powstaje w kadzi zaciernej w wyniku odfiltrowania beczek przednich. Zazwyczaj są to drobiny słodu, kiełki i drobiny łusek, które stanowią naturalny filtr dla zacieru, ale które odkładają się w kadzi i stanowią problem, jeśli chodzi o to, co z zrobić z tym produktem po wytworzeniu piwa. Można zaobserwować, że osad ten powstaje w dużych ilościach przede wszystkim przy produkcji piwa typu pils. Ten rodzaj młóta jest o wiele chętniej przetwarzany. W przypadku ciemnego piwa czy piw typu lager młóto ma inny skład i nie cieszy się już taką popularnością. W trakcie produkcji piwa powstaje wiele ton tego produktu. Przełom nastąpił, gdy ktoś postanowił sprawdzić, z czego składa się młóto i jak wygląda jego analiza chemiczna. Okazało się wtedy, że jest ono bogate w białko, które może odgrywać ogromną rolę w żywieniu bydła i trzody chlewnej. Niektóre piekarnie dodają je również do wypieku chleba, dzięki temu jest on dłużej wilgotny i ma piękny kolor.

Dlaczego warto wybrać młóto?

Hodowcy czasami nieufnie podchodzą do młóta, jako dodatku do paszy dla swoich zwierząt. Niepotrzebnie! Fakt, problemem może być przechowywanie tego surowca. Odbierany wprost z browaru ma on około 75% zawartość wody, co oznacza, że przechowywany w złych warunkach szybko może się zepsuć. Zaleca się zużycie partii w ciągu 3 dni. Jednak, jeśli chcemy dokonać zakupu większej ilości tego produktu, możemy to zrobić bez obaw. Wystarczy je zakisić lub wysuszyć! Jest to najlepszy sposób konserwacji. Można wybrać zakiszanie na pryzmie, zakiszanie w silosie czy zakiszanie w rękawie foliowym. Dzięki temu młóto przypomina wyglądem kaszę i ma zapach chleba. Ten produkt cechuje wysoka zawartość białka, co sprawdza się w karmieniu zwierząt (młóto świeże ma 6,09%, kiszone 6,19% a suszone 32,07% białka). Należy jedynie przestrzegać odpowiednich dawek w karmieniu. Nasze przedsiębiorstwo oferuje Państwu sprzedaż oraz dowóz zakupionego młóta a także śrutę sojową Hipro 46%, śrutę rzepakową, otręby żytnie i pszenne, wysłodki melasowane Toffi czy kruszywa.


Podziel się

Szukamy klientów

Podpowiadamy jak zdobyć klientów. Sprawdź!

Reklamuj się u nas

Newsletter