
Właściwości i zastosowanie wysłodzin browarniczych
Rolnictwo i leśnictwoWysłodziny browarnicze, nazywane także młótem, powstają jako produkt uboczny w procesie warzenia piwa, głównie typu pils. Choć w przemyśle browarniczym nie ma dla młóta żadnego zastosowania, w związku z czym traktowane jest jako odpad, doskonale sprawdza się w hodowli bydła mlecznego i trzody chlewnej, stanowiąc wartościową, wysokobiałkową domieszkę do pasz.
Świeże młóto browarnicze ma bardzo dużą zawartość wody, a sucha masa stanowi zaledwie od 15 do 30%. Swoim wyglądem wysłodziny przypominają mokrą kaszę jęczmienną, zaś pachną jak chleb – wyjaśnia nasz rozmówca z przedsiębiorstwa TRANSMIG. W takiej postaci pasza jest bardzo nietrwała i musi zostać skarmiona w ciągu maksymalnie trzech dni.
Oznacza to, że przechowywanie świeżego młóta jest kłopotliwe. Podawanie bydłu i trzodzie wysłodzin w takiej postaci wiąże się też z ryzykiem wystąpienia problemów gastrycznych u zwierząt. Dlaczego więc hodowcy decydują się na jego stosowanie?
Właściwości odżywcze wysłodzin browarniczych
Dłuższe przechowywanie młóta jest możliwe i bardzo łatwe przy odpowiedniej konserwacji. Suszenie lub kiszenie wysłodzin ułatwia także podawanie paszy zwierzętom.
Wysłodziny browarnicze są najtańszą z dostępnych na rynku domieszek wysokobiałkowych do paszy. Olbrzymią zaletą jest fakt, że jest to produkt wyjątkowo naturalny. W młócie znajdują się łuski, kiełki i inne nierozpuszczalne składniki zacieru o doskonałych właściwościach odżywczych i wysokiej smakowitości, co sprzyja zwiększeniu poboru paszy.
Jak wspomnieliśmy wcześniej, młóto browarniane jest świetnym źródłem łatwo przyswajalnego białka, które stanowi ok. 28% suchej masy, toteż taka domieszka w paszy ma właściwości mlekopędne. Około 10% suchej masy stanowi wysoko strawny tłuszcz. Dodatkowo wysłodziny są bogate w witaminy z grupy B, E i A.
Wysłodziny browarnicze dostarczają także dużej ilości błonnika pokarmowego, który ułatwia zwierzętom trawienie i dostarcza węglowodanów strukturalnych. Bogactwo składników odżywczych zawartych w młócie sprawia, że stosowanie go nie tylko zwiększa wydajność produkcji mleka w hodowli bydła, ale też pomaga w utrzymaniu dobrej kondycji prosiąt.
Zastosowanie wysłodzin browarniczych w hodowli
Młóto browarniane stosowane jest najczęściej jako wysokobiałkowa domieszka do paszy o właściwościach mlekopędnych w hodowli krów mlecznych. W żywieniu krów domieszkę młóta najlepiej stosować w początkowej oraz środkowej fazie laktacji, przy czym optymalne dzienne dawki nie powinny przekraczać 8 kg.
Z kolei ze względu na bogactwo witamin i mikro- oraz makroelementów, a także wysoką smakowitość, po wysłodziny chętnie sięgają również hodowcy trzody chlewnej, w celu zwiększenia poboru paszy. Stosowanie młóta w hodowli prosiąt sprzyja zwiększeniu przyrostów i wpływa pozytywnie na kondycję zwierząt w stadzie.