
Odpady browarne – co się na nie składa?
Rolnictwo i leśnictwoOdpady browarne, inaczej młóto, wysłodziny browarne lub browarniane, to pozostałość poprodukcyjna w trakcie warzenia piwa. Powstają w wyniku odfiltrowywania beczek przednich w kadziach zaciernych. Są największym ilościowo produktem ubocznym w browarnictwie – szacunkowo na 100 hektolitrów piwa przypada 15-20 kg wysłodzin. Co składa się na młóto browarniane i w jaki sposób może być ono wykorzystywane?
Najwięcej wysłodzin browarnianych przy produkcji piwa typu pils
O wysłodzinach browarnianych opowiedzieli nam więcej przedstawiciele lidera wśród dystrybutorów młóta browarnianego, firmy DOMINO z Żywca. Młóto browarniane uzyskiwane jest przede wszystkim ze specjalnych odmian pszenic oraz żyta, które hodowane są specjalnie na potrzeby branży browarniczej. Najprościej mówiąc, młóto browarniane to nierozpuszczalny składnik zacieru, który powstaje w wyniku filtracji beczki przedniej. Kiedyś wysłodziny browarniane traktowane były wyłącznie jako odpad, natomiast dziś są chętnie stosowanym dodatkiem do pasz, przy czym trzeba dodać, że to nie jedyne zastosowanie tego produktu. Najwięcej wartościowego odpadu, który jest najbardziej atrakcyjny smakowo dla krów, powstaje przy produkcji piwa typu pils (inaczej pilzner, pilsner, pilsen), typu piwa fermentacji dolnej. Młóto browarniane to biomasa zawierająca białka, tłuszcze i włókna, które w procesie warzenia piwa nie uległy hydrolizie; młóto browarniane zawiera mikroelementy i makroelementy, witaminy z grupy B, witaminę A, witaminę E.
Zastosowanie młóta browarnianego
Jak wynika z powyższego, młóto browarniane zawiera wiele składników odżywczych, dlatego sprawdza się jako dodatek do pasz, przede wszystkim dla krów. Dodatek do pasz w postaci młóta browarnianego swoją strukturą i smakiem zachęcają krowy do jedzenia podawanej paszy, co oddziałuje pozytywnie na ich zdrowie, a tym samym ma to wpływ na ilość uzyskiwanego mleka i to mleka lepszej jakości. Odpowiednio dawkowane młóto browarniane może być również dodatkiem paszowym dla trzody chlewnej jako alternatywa dla zwyczajowo podawanych otrąb. Inne zastosowanie wysłodzin browarnianych to zastosowanie w ogrodnictwie: właściwie zakompostowane wysłodziny browarniane stanowią doskonały nawóz do zakwaszania gleby. Młóto browarniane stosuje się także przy produkcji podpiwku (napoju o ciemnej barwie i słodkawym smaku) i wina oraz w różnego rodzaju wypiekach mącznych. W tych ostatnich chodzi o zmianę smaku produktu lub po prostu o dodanie wartości odżywczych. Na koniec warto też wspomnieć, że młóto browarne może służyć także do produkcji biopaliw stałych oraz jako substrat w biogazowni.