Jak działają piece hybrydowe do pizzy?
PrzemysłSmak pizzy zależy od ciasta oraz rodzaju pieca. W artykule zajmiemy się tym, jak działają hybrydowe piece do pizzy, które są alternatywą dla pieców zasilanych jednym paliwem. Zgodnie z włoską tradycją, ciasto, z którego wypiekana jest pizza, powinno być cienkie i chrupiące. Uzyskanie takiego efektu gwarantują odpowiednio skonstruowane piece, wśród których coraz większą popularnością cieszą się piece hybrydowe.
Czym kierować się, wybierając piec do pizzy?
Przy wyborze pieca do pizzy ważne jest to, gdzie będzie pracował. Inne kryteria zastosujemy wobec urządzeń dla dużej gastronomii, a inne dla pieców w małych pizzeriach, gdzie dobrym wyborem będą tańsze od gazowych, piece elektryczne. W pizzeriach przygotowujących codziennie znaczne ilości placków, niezbędny będzie duży piec do pizzy, raczej gazowy, z jedną, ale pojemną komorą, ewentualnie model dwukomorowy, pozwalający na niezależne ustawienie temperatury dla każdej z komór. Ze względu na panującą w piecu temperaturę, sięgającą nawet 500 stopni C, warto zainwestować w zakup modelu wyposażonego w płytę szamotową, która jest przystosowana do pracy w bardzo wysokich temperaturach. Tu ważnym czynnikiem będzie porowatość płyty, gdyż ta cecha sprawia, że podczas wypieku absorbowana jest z ciasta wilgoć, dzięki czemu pizza będzie chrupiąca, a nie kleista. Natomiast przy zakupie pieca do użytku domowego, wymogi są zdecydowanie różne i w tym właśnie przypadku piec hybrydowy do pizzy powinien znakomicie sprawdzić się w codziennej eksploatacji.
Piec hybrydowy do pizzy – jakie ma zalety?
Piece hybrydowe do pizzy, przygotowane do zasilania zarówno drewnem, jak i gazem są ciekawą alternatywą dla gazowych, elektrycznych i opalanych wyłącznie drewnem. Poszukując takiego urządzenia, warto zainteresować się propozycjami pieców do pizzy, takich dystrybutorów, jak Kominki Lumar z Nowego Targu. Jest oczywiste, że piec, który może być zasilany drewnem i gazem, bez konieczności niewygodnego demontażu i montażu palników, to ogromna wygoda. Takie rozwiązanie pozwala wybrać rodzaj paliwa, w zależności od wymogów i potrzeb chwili. Gdy brak nam czasu, szybko uzyskamy w komorze odpowiednią do wypieku temperaturę, dzięki zasilaniu gazem, ale już podczas weekendowych spotkań, będziemy mogli pozwolić sobie na spokojne przygotowanie pizzy, która oczaruje rodzinę i przyjaciół tradycyjnym smakiem oraz zapachem pieca, opalanego drewnem. A te walory z pewnością docenią wszyscy wielbiciele włoskiej kuchni.