Artykuł sponsorowany Kuchnia meksykańska – za co Polacy ją pokochali?

Kuchnia meksykańska – za co Polacy ją pokochali?

Kuchnia meksykańska obok śródziemnomorskiej i indyjskiej, najchętniej wybierana jest obecnie przez Polaków. Nic dziwnego, że w naszym kraju powstaje coraz większa ilość restauracji, które serwują pyszne tacos! Warto również podkreślić wpływy idei kuchni fushion, która łączy ze somą smaki różnych kultur. Kotlet schabowy po meksykańsku? A może burrito po polsku z cukinią i fasolą strączkową? Daniami można dzisiaj się dowolnie bawić!

Dlaczego Polacy pokochali kuchnię meksykańską?

Kuchnia meksykańska wbrew pozorom nie jest ani tłusta, ani niezdrowa. Wręcz przeciwnie, świetnie wpływa na rozwój całego organizmu i samopoczucie, co jest efektem wykorzystywania wielu różnych warzyw, a także aromatycznych przypraw, często mających właściwości lecznicze. Nie tylko jednak za to pokochaliśmy w Polsce dania z Meksyku. Przede wszystkim nasze podniebienia podbił nieziemski smak słodyczy, przełamywanej z ostrością, co dla kuchni staropolskiej jest tak odmienne – może z wyjątkiem kilku dań, w tym potrawki. Kuchnia meksykańska doceniana jest również za swoją sytość, łatwość w przygotowaniu i błyskawiczność tworzenia. Można to zaobserwować między innymi w restauracjach meksykańskich, które bardzo szybko realizują zamówienia, stawiając na stołach wyjątkowe dania! Stanowią je m.in. naleśniki zapiekane po meksykańsku, burrito, meksykańska sałatka z quinoa, kukurydziana zupa z kurczakiem, quesadilla z kurczakiem i warzywami, enchilada, zupa chili con carne, czy tacos: np. z kaczką, mango i sosem hoisin.

Kuchnia Fushion – smaki polskie zmieszane z meksykańskimi

Kuchnia Fushion ma to do siebie, że w niezwykły sposób łączy dania różnych kultur kulinarnych. W przypadku tej meksykańskiej i polskiej, współgranie jest niesamowite. Przykładami są np. kotlety schabowe po meksykańsku, gulasz polsko-meksykański, faszerowane mięsno-warzywne papryki zapiekane w serze, czy też jajka po panczersku z boczkiem! Pomysłów na łączone dania może być wiele, a wśród nich nawet tak ekstrawaganckie rozwiązania, jak pierogi z kukurydzą, mięsem mielonym sosem pomidorowym i jalapeno. Wszystko zależy od wyobraźni naszej, a także kucharzy w modnych restauracjach.

Polecana restauracja – to tam zjesz dania polskie i meksykańskie

Z kuchni meksykańskiej i polskiej, a także fushion słynie między innymi Restauracja Romero, która działa w Wyszkowie. To tam kucharze tworzą niezwykłe dania, które podbijają serca wszystkich gości. Prawdziwymi przysmakami, są zaś mięsa wędzone na gorąco w wersji staropolskiej, czy też dania grillowane, idealnie przystosowane do smaków Meksyku. Przekonaj się o tym sam!

Cenna inspiracja! Chcesz zaskoczyć swoich gości weselnych, czy tych zaproszonych na jubileusze, gale biznesowe, czy Komunie? Postaw właśnie na dania kuchni meksykańskiej. Pełne zadowolenie, gwarantowane! 

Podziel się

Szukamy klientów

Podpowiadamy jak zdobyć klientów. Sprawdź!

Reklamuj się u nas

Newsletter