
Zasadnicze różnice między warzywem a owocem
Artykuły spożywcze i trafikaOwoc czy warzywo? Może się wydawać, że łatwo rozróżnić między sobą te dwa rodzaje produktów spożywczych. Ale czy na pewno? Choć każdy praktycznie od dziecka potrafi rozpoznać i skategoryzować większość z nich, to jednak bardzo trudno uzyskać jednoznaczną definicję. Pora zatem rozprawić się z tym dylematem. Jak definiują je specjaliści z branży spożywczej?
Owoce i warzywa – w jaki sposób je zdefiniować?
Owoce i warzywa kategoryzuje się w oparciu o dwa czynniki.
Pierwszym z nich jest smak. Owoce smakują cierpko lub słodko. Z tego właśnie względu stosuje się je w przekąskach, dżemach, ciastach, sokach. Natomiast warzywa smakują łagodnie, wytrawnie, nieraz gorzko lub pikantnie. Dlatego częściej konsumuje się jako przystawki i wykorzystuje w roli komponentu w daniu głównym.
Ten sposób klasyfikacji nie jest jednak wystarczający. Czasem bowiem ma się do czynienia ze słodkim warzywem, które można wykorzystać w ciastach. Tak jest choćby w przypadku smakowitej marchewki.
Drugie kryterium odnosi się do tego, z jakiej części rośliny pochodzą zbiory. W przypadku owoców, są one pozyskiwane z kwiatów. To właśnie dlatego używa się naprzemiennie określeń „drzewo owocuje” i „drzewo kwitnie”. Zwykle chodzi po prostu o to, że na drzewie pojawia się owoc, który najczęściej nadaje się do spożycia. Z kolei warzywa mogą pochodzić z korzeni, łodyg i liści – a więc z pozostałych części rośliny.
Rodzaje owoców i warzyw
Zarówno warzywa, jak i owoce, mają swoje podgrupy, które różnią się od siebie wyglądem i innymi cechami charakterystycznymi.
Wśród owoców wyróżnia się:
- owoce pestkowe (np. czereśnie),
- owoce jagodowe (np. maliny),
- owoce ziarnkowe (np. melony),
- owoce cytrusowe (np. pomarańcze),
- owoce egzotyczne (np. granat).
Natomiast w gamie warzyw można znaleźć:
- warzywa korzeniowe (np. burak),
- warzywa kapustne (np. kapusta),
- warzywa liściowe (np. szpinak),
- warzywa cebulowe (np. cebula),
- warzywa strączkowe (np. groszek),
- warzywa rzepowate (np. rzodkiewka),
- warzywa owocowe (np. cukinia).
Te ostatnie wzbudzają zdecydowanie najwięcej „kontrowersji”.
Owoce, które są uznawane za warzywa
Dla wielu osób dużym zaskoczeniem jest wiadomość o tym, że jakieś warzywo z fachowego punktu widzenia jest… owocem.
Specjaliści z gdańskiej firmy Golden Fruits przypominają, że tak jest w przypadku następujących produktów:
- pomidor,
- papryka czerwona,
- bakłażan,
- oliwki,
- ogórek,
- dynia,
- awokado,
- cukinia.
Skąd wynika ta konsternacja? Najprawdopodobniej z faktu, że smak i/lub wygląd powyższych nie kojarzy się „warzywnie”.