
Wszystko o łososiu- wartości odżywcze, kalorie, ciekawostki
Artykuły spożywcze i trafikaŁosoś to ryba morska należąca do grupy tłustych o różowawej barwie i wykwintnym smaku, która dawniej kojarzyła nam się jedynie ze specjalnymi okazjami, a dziś coraz częściej pojawia się na naszym stołach także w dni powszednie. Co kryje się w tuszach, dzwonkach, stekach czy wędzonkach tej pysznej ryby? Dlaczego warto ją jeść? Tego dowiesz się w artykule.
Łosoś atlantycki
100 gram łososia atlantyckiego zawiera 159 kcal oraz 20 g wysokowartościowego białka i około 7 gram tłuszczu – w tym 2 g są to kwasy tłuszczowe Omega 3, które stanowią składnik niezbędny do prawidłowej pracy mózgu (który w 60 procentach składa się właśnie z lipidów, czyli tłuszczy), a także ma wpływ na wzmocnienie organizmu oraz zmniejszenie poziomu trójglicerydów i złego cholesterolu we krwi. Oprócz aminokwasów i tłuszczy łosoś atlantycki zawiera wiele innych cennych składników odżywczych takich, jak:
- Potas – wpływa na prawidłową pracę gospodarki wodnej organizmu oraz serca
- Magnez – ma właściwości wspomagające układ nerwowy oraz mięśniowy
- Żelazo - zapobiega anemii
- Cynk - ma niebagatelny wpływ na wchłanianie wielu witamin oraz mocne włosy i paznokcie
- Miedź - chroni organizm przed rozwojem osteoporozy, przyczynia się do zwiększenia odporności organizmu oraz wspiera prawidłową pracę mózgu
- Fosfor – ma on wpływ na wzmocnienie kości oraz prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego
- Selen – działa antystarzeniowo oraz poprawia odporność organizmu
- Witaminy z grupy B – biorąc one m.in. udział w produkcji czerwonych krwinek oraz syntezie ważnych dla organizmu hormonów i enzymów
- Witamina D – bierze ona udział w procesach metabolicznych kości oraz odpornościowych i przeciwrakowych
- Witamina E – działa antystarzeniowo.
Ciekawostki o łososiu
Przedstawiamy kilka ciekawostek dotyczących łososia:
- Łosoś jest bardzo syty- sprawia, że po jego zjedzeniu nie czujemy się głodni przez naprawdę długi czas, dlatego pomimo jest zalecany osobom będącym na diecie odchudzającej
- Swoje różowawe zabarwienie łosoś zawdzięcza obecności w ciele substancji zwanej astanksantyną- jest to bardzo silny, naturalny antyoksydant
- Łosoś antlantycki ma także inne nazwy: szlachetny, europejski lub też pospolity
- Łosoś w ostatni czasie stał się jedną z najchętniej kupowanych ryb w Polsce.