
Skąd się biorą wysłodziny browarniane?
Artykuły spożywcze i trafikaWysłodziny browarniane to produkt uboczny powstający podczas produkcji piwa, ich pochodzenie jest więc ściśle związane z browarami. Powstają w procesie wydobywania cukrów z zacieru, stąd też ich nazwa. Pomimo określenia wysłodzin mianem odpadu, są one wartościowym dodatkiem na przykład do paszy dla zwierząt. Jak powstają wysłodziny, gdzie można je wykorzystać i jak je zdobyć?
Proces powstawania wysłodzin browarnianych
Wysłodziny browarniane powstają podczas jednego z procesów produkcji piwa, tak zwanego warzenia. Polega on na przygotowaniu w kadzi zaciernej brzeczki piwnej. W tym celu łączy się zacier, czyli roztarty słód (w przypadku produkcji piwa najczęściej powstający z ziaren jęczmienia) z wodą. Następnie taką mieszankę podgrzewa się do około 65 stopni Celsjusza, aby wydobyć z ziaren cukry fermentujące oraz inne składniki takie jak dekstryny, białka, aminokwasy, garbniki i sole mineralne. Proces ten trwa kilka godziny i kończy się filtracją, czyli oddzieleniem gorącego osadu, wysłodzin browarnianych, od wytworzonego ekstraktu.
Polska to trzeci co do wielkości producent piwa w Europie, można założyć więc, że młóta w naszym kraju również jest dużo. Największe polskie browary produkują nawet 6 mln hektolitrów chmielowego trunku rocznie. Z produkcji 1 hektolitra piwa (ok. 200 butelek) pozostaje od 15 do 19 kg wysłodzin. Młóto browarniane to dobry dodatek do pasz zwierząt hodowlanych i jako nawóz w ogrodnictwie.
Gdzie kupić wysłodziny browarniane?
Najwięcej wysłodzin browarnianych pochodzi z dużych browarów, które produkują piwo w hurtowych ilościach. Takie przedsiębiorstwa rzadko jednak współpracują z indywidualnymi hodowcami lub ogrodnikami. Wytworzone produkty uboczne najczęściej sprzedają więc w hurtowych ilościach podmiotom, które następnie dystrybuują je dalej. Takimi działaniami zajmuje się firma Domino, sprzedawca młóta browarnianego wszystkim zainteresowanym: zarówno indywidualnym gospodarstwom, jak i producentom pasz i nawozów.
W Polsce coraz chętniej wybierane są piwa rzemieślnicze z małych browarów, które w ostatnich latach powstają w dużych ilościach. One też produkują wysłodziny. Jeśli więc w okolicy znajduje się taki producent, można zgłosić się do niego indywidualnie i ustalić możliwość ich odkupienia. Takie działanie może jednak wiązać się z wyższą ceną i słabszą jakością. Zakup młóta browarnianego od cenionego dystrybutora jest gwarancją otrzymania produktu wysokiej jakości. Dodatkowo istnieje możliwość dostarczenia towaru „pod drzwi”.