Artykuł sponsorowany Rodzaje przetworów z warzyw i owoców

Rodzaje przetworów z warzyw i owoców

W dawnych czasach żadna gospodyni domowa nie wyobrażała sobie zimy bez przetworów owocowych i warzywnych. Dżemy, marmolady, kompoty, pikle czy kiszonki królowały na półkach w spiżarni. Dzisiaj bez problemu tego typu produkty dostępne są w każdym większym bądź mniejszym sklepie. Wiele firm, jak chociażby Dagoma, zajmujących się przetwórstwem warzyw i owoców  oferuje towary, które w smaku niewiele różnią się od tych babcinych, domowych.

Zdrowie przede wszystkim

Zarówno owoce, jak też warzywa są podstawą piramidy żywieniowej. Organizm człowieka wymaga, by były mu dostarczane minerały i witaminy. W porze jesienno-zimowej dostęp do niektórych świeżych owoców i warzyw jest trudny, dlatego warto sięgać po wszelkiego rodzaju przetwory z tych produktów, przede wszystkim dla  dobrego zdrowia i samopoczucia. Kiedy jest zimno lubimy sięgać po marynaty, kiszonki czy przetwory owocowe. Ciepła herbata z sokiem malinowym świetnie rozgrzewa, a kiszone warzywa mają dobroczynny wpływ na naszą odporność. Wiele osób robi przetwory samodzielnie. To bardzo dobrze. Jednak dla tych, którzy nie mają na to czasu albo po prostu nie lubią tego robić, wystarczy wybrać się do marketu lub osiedlowego sklepiku i zaopatrzyć się w ulubione produkty.

Przetwory owocowe

Konfitury, powidła, dżemy, soki owocowe czy kompoty to najpopularniejsze przetwory owocowe. Można zrobić jej niemalże z każdego rodzaju owoców. Powidła to tradycyjny polski produkt, który wyrabiany jest ze śliwek węgierek. Mają smak słodko-kwaśny. Tradycyjnie powidła smażono kilka dni, by masa stała się gęsta. Potem przecierano ją przez sito albo mielono. Poza powidłami śliwkowymi znane są również powidła wiśniowe, brzoskwiniowe czy morelowe. Ze wszystkich owoców można  zrobić konfitury. Jednak najczęściej wykorzystuje się do nich wiśnie, truskawki, porzeczki czy maliny. Owoce muszą być dojrzałe, ale nie przejrzałe. Do sporządzenia marmolady nadają się wszystkie owoce, które zawierają dużo pektyn. Może ona zawierać również kawałki owoców. Ta proponowana przez firmę Dagoma jest marmoladą twardą, która idealnie nadaje się jako dodatek do ciast, np. do puszystej drożdżówki. Owoce są wyczuwalne i widoczne w dżemach, które są najbardziej popularnym rodzajem przetworów owocowych. Chyba żadne dziecko, dorosły pewnie też, nie oprze się naleśnikom z dżemem truskawkowym albo kromce świeżego chleba z dżemem pełnym wiśni. Do przetworów owocowych zalicza się też kompot. Kiedyś był nieodzownym elementem każdego polskiego obiadu. Dzisiaj, przez dostępność wielu kolorowych napojów i soków odchodzi się od przygotowywania kompotu. A szkoda, bo jest to bardzo proste. Kompoty są również dostępne na sklepowych półkach i nie odbiegają smakiem od tych domowych. Szczególnie, gdy tak jak w firmie Dagoma, są produkowane wg tradycyjnych receptur.

Przetwory warzywne

Jedni preferują kiszonki, inni marynaty, jeszcze inni sałatki. Przetworów warzywnych jest całe mnóstwo i na pewno każdy znajdzie wśród nich coś dla siebie. Niezwykle popularne są ostatnio soki warzywne: z pomidorów, buraków czy zielonych warzyw. Kiszonki, których głównym składnikiem konserwującym jest sól, są najczęściej przyrządzane  z ogórków i kapusty. Jednak można również kisić pomidory, buraki a nawet cytrynę. Popularną formą przetwarzania warzyw są także marynaty, których kluczowym składnikiem jest ocet. Marynuje się grzyby, ogórki, paprykę, pomidory, patisony czy dynię. Do przetworów warzywnych zalicza się również koncentraty, przeciery oraz sałatki warzywne (np. sałatka szwedzka, sałatka bałkańska, tarte buraczki).

Podziel się

Szukamy klientów

Podpowiadamy jak zdobyć klientów. Sprawdź!

Reklamuj się u nas

Newsletter