
Jakie przyprawy są najlepsze do kebaba?
Artykuły spożywcze i trafikaKebab jest jednym z najpopularniejszych dań street foodu. W Polsce stał się niezwykle popularny za sprawą aromatycznych przypraw, szybkiego przygotowania oraz dużej dostępności składników. Ze względu na to na rynku pojawiło się wiele gotowych mieszanek przypraw, dzięki którym można odtworzyć ulubione smaki w domu. Korzystają z nich również kucharze, którzy na co dzień przygotowują mięso wykorzystywane do kebabów.
Dobrej jakości przyprawy do kebaba
Kuchnia turecka łączy w sobie przyprawy korzenne orientu z silnym wpływem kuchni śródziemnomorskiej. Znajduje to odzwierciedlenie w przyprawach do kebaba, w których najczęściej znajdziemy: oregano, paprykę słodką, kolendrę, kminek, pieprz czarny, gałka muszkatołowa, paprykę chilli, goździki, gorczycę białą i pietruszkę. Oczywiście należy mieć na uwadze, że dania danej kuchni zagranicznej zawsze dostosowywane są do smaków kuchni lokalnej. Dlatego w polskich kebabach często można spotkać kiszonki, czy wykorzystanie przypraw, które nie znajdują się w oryginalnych tureckich recepturach.
Niestety wielu producentów gotowych przypraw dla gastronomii idzie na pewnego rodzaju skróty. Chodzi tutaj o częste wykorzystywanie glutaminianu monosodowego, za sprawą którego sztucznie wzmacniany jest smak i aromat danej potrawy. Niestety, jak pokazują badania, glutaminian monosodowy jest szkodliwy dla zdrowia, niewskazany dla kobiet w ciąży, a jego częste spożywanie może prowadzić do wystąpienia uzależnienia. Na szczęście, coraz bardziej świadomi konsumenci zdają sobie z tego sprawę i stawiają na gotowe mieszanki przypraw, które nie zawierają substancji szkodliwych i alergenów.
Produkcją przypraw do kebabów zajmują się przedsiębiorstwa, takie jak POLSMAKI Kaczor.
Zastosowanie przypraw do kebabów
Przyprawa do kebabów to przede wszystkim kompozycja, która została stworzona, by dobrze łączyć się z dość trudnym mięsem, jakim niewątpliwie jest baranina. Dzięki wykorzystanym składnikom całe danie jest nie tylko niezwykle aromatyczne, ale również bardzo smaczne. W Polsce baranina jest nieco zapomnianym mięsem i do produkcji kebabów często wykorzystywane są zamienniki w postaci drobiu, wołowiny, lub (rzadziej) wieprzowiny. Sprawia to, że dobrze połączone przyprawy do kebaba powinny mieć charakter uniwersalny.
Oczywiście wpływy kuchni tureckiej można zaobserwować również w kuchniach krajów, które długo znajdowały się pod osmańskimi zaborami. Dlatego przyprawa do kebaba może być z powodzeniem stosowana w przypadku dań kuchni bałkańskiej (np. do ćevapčići), kuchni greckiej (np. do gyrosu) lub kuchni syryjskiej (np. do szawarmy).