Artykuł sponsorowany Dom-Service: Kawa Americano – jak ją przygotować?

Dom-Service: Kawa Americano – jak ją przygotować?

Kawowy napój można przygotować na tysiące sposobów, w oparciu o osobiste upodobania oraz przepisy przekazywane z pokolenia na pokolenie. Bazą prawdziwej, aromatycznej kawy pozostają jednak, niezmiennie od stuleci, aromatyczne kawowe ziarna i esencja, powstała na ich bazie. To właśnie ona stanowi rdzeń smakowy kawy typu Americano – z naszego artykułu dowiesz się, czym ona jest oraz w jaki sposób należy ją przygotowywać.

Burzliwe początki Americano

Kolebką kawy, znanej na całym świecie pod nazwą Americano, są Włochy – to właśnie tam po raz pierwszy w latach 40. – tych ubiegłego wieku żołnierze amerykańcy, stacjonujący na froncie w Italii, zaczęli rozcieńczać espresso wrzącą wodą, ponieważ nie odpowiadała im jego gęstość i moc. Wśród wielu Włochów taki zabieg do dziś budzi oburzenie jako profanacja kawowych ziaren, dlatego rozwodnioną kawę zaczęto na masową skalę nazywać Americano, aby podkreślić, że ten napój nie ma nic wspólnego z tradycyjnym włoskim stylem parzenia.

Tymczasem zaraz po zakończeniu drugiej wojny światowej kawa po amerykańsku podbiła serca ludzi na całym świecie, konkurując z espresso, cappuccino czy latte macchiato. Jak podkreśla ekspert z firmy Dom-Service: sekret Americano tkwi w jej prostocie – napój niezmiennie od lat składa się z aromatycznej, kawowej esencji oraz wrzącej wody, połączonych w różnych proporcjach, w zależności od Twoich indywidualnych preferencji oraz gustu. Jest to doskonała alternatywa dla osób, które nie przepadają za gęstym, mocnym espresso i pragną dłużej sączyć kawę.

Przygotowanie kawy po amerykańsku

Istnieją dwie główne metody parzenia Americano: z wykorzystaniem ekspresu lub kawiarki. Obecnie w kawiarniach spotkasz dziś wyłącznie ekspresy, w których ziarna są najpierw świeżo mielone, a następnie parzone, w wyniku czego powstaje espresso, czyli esencja. W procesie parzenia najlepiej sprawdza się woda nisko zmineralizowana, która w przeciwieństwie do wysoko zmineralizowanej, nie ma żadnego wpływu na smak napoju.

Kluczowym momentem podczas przygotowywania kawy Americano jest łączenie espresso z wrzątkiem. Esencja jest wlewana do wody – nigdy na odwrót. Takie działanie powoduje, że utrzyma się aromat ziaren, a na powierzchni utworzy się charakterystyczna, cienka warstwa pianki. Americano przygotowywane jest zwykle w kubku lub filiżance, a bazą jest podwójne espresso w proporcji 1:3 lub 1:2, w zależności od upodobań.

Akcesoria do kawy w firmie Dom-Service

Firma Dom-Service to specjalistyczny dostawca szerokiej gamy produktów i usług związanych z kawą. W ofercie firmy znajdują się ekspresy do kawy zarówno domowe, jak i profesjonalne, ręczne oraz automatyczne. Firma oferuje również kawę włoską, kawę ziarnistą, mieloną oraz herbatę. Dom-Service zajmuje się także wynajmem i dzierżawą ekspresów do kawy, zarówno dla gastronomii, jak i dla biur. W ofercie firmy znajdują się również akcesoria kawowe, takie jak kubki, filiżanki czy syropy smakowe. Dom-Service świadczy usługi serwisowe ekspresów ciśnieniowych, zarówno gwarancyjne, jak i pogwarancyjne. Dzięki szerokiemu asortymentowi produktów i usług, firma Dom-Service jest doskonałym wyborem dla wszystkich miłośników kawy.

Opracowanie:

Podziel się

Szukamy klientów

Podpowiadamy jak zdobyć klientów. Sprawdź!

Reklamuj się u nas